NemKonto for borgere

NemKonto er den bankkonto alle offentlige myndigheder udbetaler penge til

Din NemKonto er den bankkonto, som alle offentlige myndigheder bruger, når de skal udbetale penge til dig. Det er en helt almindelig bankkonto, som du har i forvejen. Du vælger selv hvilken af dine almindelige bankkonti, som du ønsker at benytte som din NemKonto.

Alle offentlige myndigheder bruger din NemKonto, når de skal udbetale penge til dig. Der er derfor fordele ved NemKonto, som f.eks.:

  • De offentlige myndigheder sparer tid og penge, fordi de skal bruge mindre tid på at opdatere dine kontooplysninger.
  • Du kan selv, ved at logge ind på selvbetjening, vælge og ændre dine kontooplysninger. Det er en fordel fx når du skifter pengeinstitut.

Anvisning af NemKonto til et pengeinstitut

Ifølge Lov om offentlige betalinger skal en anvisning af NemKonto ske til et pengeinstitut. I Danmark er det Finanstilsynet, som vurderer, hvornår en virksomhed kan få tilladelse til at udgive sig for at være et pengeinstitut. Digitaliseringsstyrelsen er bekendt med, at flere online virksomheder udgiver sig for at være pengeinstitutter, men uden at have tilladelse til at være pengeinstitutter. Ved en anvisning af NemKonto er det derfor vigtigt, at du er opmærksom på, at visse virksomheder ikke har de nødvendige tilladelser til at drive virksomhed som et pengeinstitut. Dette kan have betydning i forhold til, at virksomheden ikke har pligt til at overholde de særlige vilkår til sikkerhed og tilsyn, som et pengeinstitut er underlagt. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler, at du undersøger forholdene i den virksomhed, som du ønsker at anvise en NemKonto hos. Du bør altid sikre dig, at virksomheden er et pengeinstitut med tilladelse. Hvis du er i tvivl, om den virksomhed, som du ønsker at anvise en NemKonto hos, har tilladelse til at drive virksomhed, som et pengeinstitut, bør du kontakte Finanstilsynet.”

Hvor kan jeg se min NemKonto?

Når du logger ind i selvbetjening, kan du under Din NemKonto i venstremenuen se hvilken af dine bankkonti der er valgt som din NemKonto. For at logge ind skal du bruge dit personlige NemID.

Hvis du endnu ikke har aktiveret din NemID, kan du læse mere om dette på www.nemid.nu. Hvis du har en digital signatur kan denne også benyttes.

Læs mere om Brug af NemKonto